Passend onderwijs



In 2013 hebben de ontwikkelingen rond het passend onderwijs een nadrukkelijke stempel gedrukt op de activiteiten. De Onderwijsspecialisten kiezen ter voorbereiding op de stelselherziening nadrukkelijk positie: onvoorwaardelijk zorgdragen voor een onderwijs- en ondersteuningsaanbod voor leerlingen met een speciale ondersteuningsvraag dat aansluit op de behoeften van deze leerlingen. Voor onze partners in het reguliere onderwijs, maar ook binnen de zorg en de jeugdhulpverlening, maken we expliciet voor welke expertise zij bij ons terecht kunnen.

Passend onderwijs ^

Samenwerkingsverbanden

De Onderwijsspecialisten maken deel uit van meerdere samenwerkingsverbanden. Onze specialistische medewerkers zijn inzetbaar in de samenwerkingsverbanden waar onze leerlingen onderwijs krijgen. Ze begeleiden leerlingen op een van onze scholen voor speciaal onderwijs of bieden begeleiding aan leerlingen en hun leraren in een onderwijsvorm op maat binnen het regulier onderwijs.

We zoeken altijd naar wat het beste bij de leerling past. In 2013 hebben we geïnvesteerd in de bestuurlijke inrichting van die samenwerkingsverbanden. In 2014 zal de inhoudelijke uitwerking plaatsvinden waar we actief aan willen deelnemen. Wij voelen ons samen met onze partners verantwoordelijk voor de realisatie van een passend onderwijsaanbod voor iedere leerling binnen het samenwerkingsverband.

Samenwerkingsverbanden primair onderwijs

Samenwerkingsverbanden voortgezet onderwijs

Passend onderwijs ^

Samen in gesprek

Onze begeleiders ondersteunen vanuit een handelingsgerichte aanpak leerlingen binnen het regulier onderwijs. Dat betekent dat ze kijken naar wat de leerling, leraar, ouder, school of het team nodig heeft in zijn of haar (leer)omgeving. Zij zijn in staat oplossingen aan te reiken voor nagenoeg alle specifieke ondersteuningsvragen. Ons specialistische onderwijsaanbod komt voort uit de nauwe samenwerking tussen scholen en dienstverlening waarbij de expertise zowel in- als extern flexibel kan worden ingezet. Afhankelijk van waar behoefte aan is, passen we onze begeleiding en ondersteuning voor iedere leerling op maat aan. Hierover gaan we dan ook in gesprek met partners om tot de beste oplossing te komen.

In 2013 begeleidden zo’n 110 professionals, waaronder ambulant begeleiders, orthopedagogen, psychologen, ergotherapeuten en logopedisten, ruim 2000 leerlingen in het primair onderwijs, speciaal basisonderwijs (sbo), voortgezet onderwijs en het mbo.

Passend onderwijs ^

Bekijk hier waarin wij speciaal zijn.

Passend onderwijs ^

Kennis delen

Wij hebben specifieke kennis op het gebied van onderwijs en ondersteuning en geïntegreerde kennis op het gebied van onderwijs, gedrag en zorg. Jaarlijks delen we op Hét Congres, het landelijk congres dat we organiseren, onze kennis met onderwijspartners en andere belangstellenden. Op 29 november 2013 bezochten zo’n 750 bezoekers Hét Congres, waar 100 sprekers en 68 standhouders hun expertise presenteerden en met elkaar deelden. In 2014 zullen we met het oog op passend onderwijs onze kennis en expertise binnen de scholen en diensten meer met elkaar verbinden en zichtbaar maken in de samenwerkingsverbanden.

Passend onderwijs ^