Kerncijfers



Dit jaarverslag laat naast de prestaties uit 2013 en onze visie op de toekomst ook cijfers zien, om een objectief beeld te schetsen van onze organisatie. De Onderwijsspecialisten is een personele unie van:
1. Stichting ter bevordering van basisonderwijs, speciaal onderwijs, (voortgezet) speciaal en voortgezet onderwijs aan leerlingen met een beperking (cluster 3);
2. Stichting Orthopedagogische Onderwijsinstellingen Arnhem en omgeving (cluster 4).
De cijfers over ons personeel zijn daarom samengevoegd. De kerncijfers over de organisatie worden wel apart gepresenteerd.


Kerncijfers cluster 3

^

Kerncijfers cluster 4

^

U kunt ook het volledige financiële jaarverslag van cluster 3 bekijken. Klik hier voor de pdf.
U kunt ook het volledige financiële jaarverslag van cluster 4 bekijken. Klik hier voor de pdf.

^

Personeel

Binnen De Onderwijsspecialisten werken 1153 medewerkers verdeeld over 877 fte. Hieronder geven wij een weergave van de algemene personeelscijfers op basis van het aantal fte's.

Vast en flexibel dienstverband

Van onze medewerkers heeft 89% een vaste aanstelling en 11% een flexibele aanstelling. De verdeling per functiecategorie is als volgt:

^

In- en uitstroom

In 2013 was de instroom 13,9 fte en de uitstroom van medewerkers 8,8 fte. Procentueel is de instroom 1,49% en de uitstroom 0,9%. Voor zowel de instroom als de uitstroom geldt dat alle contractvormen hierin zijn opgenomen: benoemingen bij tijdelijke vacatures, benoemingen in verband met vervangingen, benoemingen in het kader van projecten en de benoeming van oproepkrachten die een of meerdere dagen voor de organisatie werkzaam zijn geweest.
Ten opzichte van 2012 zijn zowel de instroom als uitstroom, door het ingezette mobiliteitsbeleid, significant gedaald. De behaalde percentages in 2012 waren 6,9% voor instroom en 6,7% voor uitstroom.

Hieronder geven we een overzicht van de mobiliteitscijfers vanaf 1 januari 2013 tot begin juli 2013. Er waren 110 vacatures, waarbij er vanaf 1 januari 2013 sprake was van een vacaturestop.

^

Functiemix

Op 1 augustus 2013 moest 11% van ons lerarenbestand volgens de cao over een LC-functie beschikken. De Onderwijsspecialisten beschikt van 445 fte over 49 fte leraren in de LC en voldoet daarmee aan de gestelde norm. De functiemix is bedoeld om de leraar carrièreperspectief te bieden en daarnaast de kwaliteit te verbeteren. De functiemix is vastgelegd in de cao.

^

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim binnen de organisatie laat een dalende trend zien ten opzichte van 2012. De gemiddelde cijfers over 2013 zijn als volgt:

De dalende trend is te zien over het geheel. De meest opvallende daling zit in de meldingsfrequentie, dat wil zeggen dat er minder kortdurend verzuim optreedt. De afname van het verzuimcijfer wordt voornamelijk veroorzaakt door de daling van het korte verzuim. Daarnaast zijn personeelsleden gemiddeld minder lang ziek.

^