JAARVERSLAG
2019
VOORWOORD

‘Hoe anders was de wereld vorig jaar rond deze tijd. Van corona was nog geen sprake. Niemand wist wat een enorm beroep vanaf maart 2020 op de flexibiliteit van het onderwijs en de professionals gedaan zou worden. We maken een diepe buiging voor onze 25 scholen: ze bleven op volle kracht vooruit gaan, dwars door de uitdagingen heen, op weg naar mogelijkheden en oplossingen. Volop in beweging dus. En dat was al zo in het jaar vóór corona. Vandaar het thema van dit jaarverslag: In beweging.

De naam van onze organisatie geeft precies aan wat onze medewerkers zijn: onderwijsspecialisten. Hun expertise en liefde voor het vak zit hen in de genen. Of ze nu onderwijsprofessional zijn of horen bij de ondersteunende diensten. Iedereen gaat ervoor om samen elke leerling te laten groeien. Die grote eigen kracht van medewerkers heeft in 2019 meer ruimte gekregen. Precies zoals we dat ook voor onze leerlingen belangrijk vinden.

We doen dat via de filosofie Anders Vasthouden. Dat betekent dat professionals bij ons zoveel mogelijk ruimte hebben om hun werk goed te doen en dus zelf aan zet zijn. Hierbij staan we naast onze professionals en ondersteunen we daar waar dit behulpzaam is. Leren en ontwikkelen zijn daarbij belangrijke begrippen: we moedigen iedereen aan om te doen en te leren wat ondersteunend is aan het samen laten groeien van elke leerling. Daarmee groeien en ontwikkelen wij zelf en dus onze organisatie. En daar helpen we onze leerlingen mee. Met Anders Vasthouden zijn we steeds in dialoog over wat ons drijft, onze doelen en wat we willen bereiken voor en vooral samen met onze leerlingen. Dit leidt tot mooie gesprekken over de precieze behoefte van de leerling, want dat is waar het om draait: wat heeft onze leerling nodig, en hoe zorgen we dat wij dat kunnen bieden?

De zoektocht naar ‘hoe doen we dat dan precies’ was nog maar net op gang, toen zich een nieuwe voorzitter van het College van Bestuur aandiende. Na meer dan veertig jaar vertrok Wim Ludeke bij De Onderwijsspecialisten en nam Astrid Berendsen zijn stoel in. Als cvb zijn we dankbaar voor de manier waarop Astrid ontvangen is en de ruimte die ook Astrid kreeg om zelf en samen met Hennie invulling te geven aan haar rol. En trots, dat zijn wij ook. Op alle Onderwijsspecialisten die er samen voor gaan om elke leerling te laten groeien. Onderwijsspecialisten als Elle, Peter Paul, Richard, Peter, Linda, Michelle, Willy en Marieke. Benieuwd naar wat hen beweegt? Lees hun verhalen!’

Astrid Berendsen en Hennie Loeffen
College van Bestuur van De Onderwijsspecialisten

Top