Kerncijfers



Dit jaarverslag laat naast de prestaties uit 2014 en onze visie op de toekomst ook cijfers zien, om een objectief beeld te schetsen van onze organisatie. De Onderwijsspecialisten is een personele unie van:
1. Stichting ter bevordering van basisonderwijs, speciaal onderwijs, (voortgezet) speciaal en voortgezet onderwijs aan leerlingen met een beperking (cluster 3);
2. Stichting Orthopedagogische Onderwijsinstellingen Arnhem en omgeving (cluster 4). De cijfers over ons personeel zijn daarom samengevoegd. De kerncijfers over de organisatie worden wel apart gepresenteerd.


Kerncijfers cluster 3

^

Kerncijfers cluster 4

^

U kunt ook het volledige financiële jaarverslag van cluster 3 bekijken. Klik hier voor de pdf.
U kunt ook het volledige financiële jaarverslag van cluster 4 bekijken. Klik hier voor de pdf.

^

Personeel

Binnen De Onderwijsspecialisten werken 1085 medewerkers verdeeld over 864 fte. In 2014 waren er 12 medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Hieronder geven wij een weergave van de algemene personeelscijfers op basis van het aantal fte’s.

Vast en flexibel dienstverband

Van onze medewerkers heeft 90% een vaste aanstelling en 10% een flexibele aanstelling.

^

In- en uitstroom

In 2014 was de instroom 18 fte en de uitstroom van medewerkers 8 fte. Procentueel is de instroom 2% en de uitstroom 0,9%. Voor zowel de instroom als de uitstroom geldt dat alle contractvormen hierin zijn opgenomen: benoemingen bij tijdelijke vacatures, benoemingen in verband met vervangingen, benoemingen in het kader van projecten en de benoeming van oproepkrachten die een of meerdere dagen voor de organisatie werkzaam zijn geweest. Ten opzichte van 2013 is zowel de instroom als de uitstroom, door het ingezette mobiliteitsbeleid in 2013, stabiel gebleven. De behaalde percentages in 2013 waren 1,5% voor instroom en 0,9% voor uitstroom.

De interne arbeidsmobiliteit van onze medewerkers met een vaste aanstelling bij De Onderwijsspecialisten is gegroeid ten opzichte van 2013. Zo'n dertigtal collega's heeft in 2014 de overstap gemaakt naar een andere school of afdeling, soms ook naar een andere functie.

In de periode mei tot juli waren er 96 vacatures: formatieplaatsen die niet bezet waren of die bezet waren door een collega met een tijdelijke aanstelling. Op bijna de helft van de vacatures zijn één of meer reacties van mensen met een vaste aanstelling gekomen.

^

Functiemix

De Onderwijsspecialisten beschikt van 235 fte over 36 fte en daarmee 15% leraren in de LC. We voldoen hiermee aan de gestelde norm. Ons lerarenbestand moet volgens de cao over een LC-functie van 14% beschikken. De functiemix is bedoeld om de leraar carrièreperspectief te bieden en daarnaast de kwaliteit te verbeteren.

^

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim binnen de organisatie laat een dalende trend zien ten opzichte van 2013. De gemiddelde cijfers over 2014 zijn als volgt:

De dalende trend is te zien in het algemene verzuimcijfer. Terugdringing van het ziekteverzuim was een speerpunt voor 2014 in het kader van de professionalisering van onze medewerkers.

^